Živnostník vykonávajúci podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť, môže:
- od 1. do 31.5.2023 uplatňovať do daňových výdavkov za každý odpracovaný deň výdavky na vlastné stravovanie najviac vo výške 3,74 eur (55 % sumy stravného ustanovenej na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín čo je suma 6,80 eur),
- od 6.2023 za každý odpracovaný deň výdavky na vlastné stravovanie najviac
vo výške 4,02 eur (55 % zo sumy 7,30 eur), - a od 10.2023 za každý odpracovaný deň výdavky na vlastné stravovanie najviac vo výške 4,29 eur (55 % zo sumy 7,80 eur).
Živnostník, ktorý si uplatňuje preukázateľné daňové výdavky, nemusí od januára 2022 dokladovať stravovanie nakúpenými stravnými lístkami alebo bločkami o strave.
Sumu stravného zaúčtujte do peňažného denníka buď za každý mesiac samostatne alebo 1x ročne za celé zdaňovacie obdobie podľa počtu odpracovaných dní
v kalendárnom roku. V tomto prípade doklad uložíte ako uzávierkový s dátumom 31.12.
Živnostník a nákup stravných lístkov od 1.10.2023
Živnostník v októbri 2023 kúpil 40 ks stravných lístkov na obdobie vopred. Hodnota jedného stravného lístka je 7 eur. Na faktúre je aj provízia za stravné lístky vo výške 12,60 eur s DPH. Celková suma faktúry je 292,60 eur s DPH.
Zaevidovanie došlej faktúry
- Pridajte nový záväzok,
- vyplňte externé číslo, partnera a dátumy,
- typ dokladu vyberte Faktúra – Tuzemsko,
- v poli % DPH vyberte N – Neobsahuje a doplňte celkovú sumu faktúry.
Podľa usmernenia Daňového riaditeľstva daňovník – SZČO nemá nárok na odpočítanie sumy DPH z provízie z nákupu stravných lístkov.
- Na záložke Zápis do v poli Stĺpec PD rozúčtujte sumu provízie a sumu za stravné lístky z pohľadu dane z príjmov. Vo formulári Rozpis – Interné rozúčtovanie tlačidlom Rozdeľ, rozdeľte sumu základu na dve položky,
- nastavte sa na prvú položku cez V poli Základ opravte sumu na 280 eur, stĺpec PD vyberte Výdavok na priebežnú položku, prípadne doplňte členenie. Formulár uložte,
- nastavte sa na druhú položku cez V poli Základ opravte sumu na 12,60 eur, stĺpec PD vyberte Výdavok za služby, doplňte Členenie.
- Záväzok uložte.
Úhradu došlej faktúry zaúčtujte v peňažnom denníku ako Banka – Výdavok.
V jednoduchom účtovníctve sa ceniny evidujú v peňažnom denníku ako hotovosť. Ďalším príjmovým pokladničným dokladom vykonajte zápis o príjme cenín – stravných lístkov.
- V časti Pokladnica zvoľte Príjem,
- vyplňte dátum vyhotovenia a partnera,
- stĺpec PD vyberte Príjem z priebežnej položky,
- v poli základ doplňte sumu 280 eur,
- doklad uložte.
Nákup stravných lístkov zaevidujte aj do evidencie cenín
- Z hlavného menu vyberte Evidencie – Ceniny,
- pridajte nový doklad,
- vo formulári vyplňte dátum vyhotovenia, druh ceniny, text, nominálnu hodnotu a množstvo,
- formulár uložte.
Výdaj stravných lístkov
Na konci mesiaca spotrebované množstvo stravných lístkov zaúčtujte v peňažnom denníku. Živnostník za mesiac október spotreboval 22 ks stravných lístkov v sume 154 eur (22 ks x 7 eur). Do daňových výdavkov vstupuje 55 % z tejto sumy čo je 84,70 eur. Zvyšných 69,30 eur je výdavok neovplyvňujúci základ dane.
- V časti Pokladnica zvoľte Výdavok,
- vyplňte dátum, v poli % DPH vyberte N (Neobsahuje) a doplňte sumu,
- v poli stĺpec PD kliknite na „R“. Sumu 140 eur rozúčtujte z pohľadu dane z príjmov na:
- 84,70 eur bude vstupovať do Ostatných výdavkov odpočítateľných od základu dane,
- 69,30 eur bude vstupovať do stĺpca Iný výdavok neovplyvňujúci základ dane,
- doplňte text a vyplnený výdavkový doklad uložte.